16 г. затвор за бивш командос, удушил красива рейнджърка

0
93
Десислава Стоянова и нейният убиец Светослав Каменов Снимка: Trafficnews

Светослав Каменов скрил тялото на все още живата жена в ракла. Убиецът трябва да плати 120 хил. лева кръвнина на майката на убитата Десислава Стоянова

16 години затвор при първоначален строг режим отсъди Пловдивският окръжен съд за бившия командос Светослав Каменов, който удуши красивата рейнджърка Десислава Стоянова от Стрямската механизирана бригада в края на ноември 2018 година, съобщи „Дарик“.

120 хил. лева кръвнина трябва да плати Каменов на майката на жертвата си – Йонка Митова. Бившият военен беше признат за виновен в убийството на 40-годишната жена, извършено с особена жестокост.

„Скрих тялото на Десислава в раклата на дивана, не за да го укрия, а за да се запази, защото в сградата има плъхове“, заяви в съдебната зала днес 44-годишният Каменов, в отговор на въпроса на прокурора Петър Петров, защо е скрил тялото на жената, след убийството. Припомняме, че когато е била затворена в дивана, 40-годишната военнослужеща от Карловската бригада все още е била жива, но в мозъчна смърт.

Днес в съда бе изслушана назначената тройна съдебно-медицинска експертиза, която доказа, че мозъчната смърт на Десислава е настъпила още, докато е била душена от Каменов. Тогава тя е изпаднала в безсъзнание и е спряла да чувства каквото и да е, така че не би могло да се говори за убийство по особено мъчителен начин, коментира впоследствие в кулоарите на съда, защитничката на бившия военен – Снежанка Почева.

Изслушана бе и тройната психолого-психиатрична експертиза. По думите на експертите Каменов е напълно вменяем.

Пред съда бившият рейнджър отказа да дава обяснения за убийството, но призна, че го е извършил. Той беше категоричен, че всичко е станало случайно. Заради отказа му да дава показания, бяха прочетени обясненията му пред досъдебното производство.

Запитан защо не се е обадил веднага на спешния телефон 112, той отговори, че не го е направил, защото бил сигурен, че „ако видя две млади полицайчета, които дори не знаят как да носят униформата си, можеше да ги вържа на възел и да стресираме цялото общество“. Накрая бившият военен каза, че много съжалявал и се извини на майката на Десислава и на армията, че им е отнел дъщерята и добра служителка.

Припомняме, че убийството бе извършено на 29 ноември 2018 г. Тогава Светослав Каменов се свързал с Десислава и й казал, че е ремонтирал колата й и тя може да си я вземе, макар преди това да продал возилото за скрап.

Стоянова отишла в обитаваната от Светослав едноетажна къща в землището на Сопот. Там Каменов й казал, че колата била много повредена и нямало как да се поправи, като обяснил, че заради това я предал за скрап в пункт за вторични суровини и й казал, че ще й купи нова.

Малко по-късно двамата се скарали заради остра реплика на Десислава и афектираният бивш командос ударил в лицето жената, а след това започнал да я души с ръце и я притиснал в областта на гръдния кош.

Жената изпаднала в безпомощно състояние и мозъчна смърт. За да прикрие следите си, Каменов поставил тялото й в раклата на ъгловия диван в стаята, където станала разправията, затворил седалката и завил с отвертка болтовете към нея, за да не може да бъде отворена.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. След произнасянето й защитничката Снежанка Почева обяви, че наказанието е справедливо, но все пак не знае дали клиентът й ще иска да обжалва. Прокурорът Петър Петров пък отказа да коментира присъдата, но от думите му стана ясно, че едва ли ще внесе протест срещу наказанието.