20 г. затвор за руснака Герман Костин, удушил 5-годишния Никита

0
81
Герман Костин Снимка: 24 часа

Присъдата на Софийския градски съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок

Софийският градски съд призна за виновен и осъди на 20 години затвор руснакът Герман Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита, съобщиха от пресцентъра на съда. Съдебната сага продължава вече седем години.

Това е второ разглеждане и произнасяне на първоинстанционния съд, след като през 2019 г. Софийският апелативен съд върна делото на СГС за множество нарушения на основни права на подсъдимия. Първата присъда на Костин, постановена от градския съд през 2018 година, беше доживотен затвор без замяна.

Осъденият ще изтърпява наказанието си при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Тялото на удушения 5-годишен Никита беше намерено в куфар край язовир „Искър“ през 2015 г. Дни преди това в района на Приморско разследващите откриха и трупа на неговата майка Ана Леонтиева, но не бяха събрани достатъчно доказателства за съпричастността на Костин към нейното убийство.

Разследващите установили, че убитата жена е купила апартамент в България през 2008 г., но се настанила в него много по-късно. Били съсобственици с Герман Костин, който бе първият посочен като заподозрян в убийството.

Следствието още в началото допускаше „кръстосване на бизнесинтереси“ между жертвата и Герман, също и битова свада, прераснала в бой с ножове.