20 ученици от Пловдив, завърнали се от обучение в Италия, са под карантина

0
12
Снимка: Pixabay

14 дни няма да посещават учебни занятия и ще имат контакти само в семейна среда

20 ученици от Математическата гимназия в Пловдив, били на обучение в Италия, и двама учители са поставени под 14-дневна домашна карантина заради коронавируса. Това съобщи за радио „Фокус“ д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. Учениците от 11 и 12 клас в гимназията са били на обучение в район в Южна Италия, където се разпространява коронавирусът, и са се върнали вчера.

„Учениците няма да посещават учебни занятия и ще имат ограничени контакти, единствено в семейна среда, в продължение на 14 дни. Ако имат оплаквания, ще бъдат предприети необходимите мерки“, каза Троянчева.

По отношение на китайските студенти, дошли преди месец в академията по изкуствата в Пловдив, тя посочи, че карантинният им период е изтекъл и те вече посещават занятия, като няма притеснение за тяхното здраве.

„Най-важното като превантивна мярка срещу коронавируса е да се спазва строга лична хигиена, също да се избягват публични места, на които има струпване на повече хора, както и да се ограничат пътуванията, особено в зони, които са обявени са опасни във връзка със заболяването“, подчерта д-р Моника Троянчева.