20 000 първолаци не знаят български език

0
70
Красимир Вълчев

За първи път нивото на образование на родителите е толкова ниско, каза министър Вълчев

Учениците, които ще прекрачат прага на учебните заведения днес, са близо 700 хил., от които 60 хил. са само първокласниците. На 20 000 от първолаците бългаpcкият не е майчиният им език, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова тв. За първи път нивото на образованието на родителите е толкова ниско. Ако едно дете не знае български, е малко вероятно то да е компетентно по другите предмети, отбеляза министърът.

Всички, които желаят, ще минат на електронни дневници, финасирали сме ги, допълни Вълчев.

50-60 училища в страната ще започнат работа, преди ремонтите в тях да са приключили, съобщиха от Министерството на образованието. Други 1000 училища са били ремонтирани през лятото.

Образователното ведомство ще трябва да мисли как от догодина да намери между 4000 и 4500 учители, които да заместят свои колеги в пенсионна възраст.

Следващите години няма да има промени в системата от гледна точка на цялостното преустройство на образованието, заяви министър Вълчев. Средното брутно възнаграждение на един учител сега е 1300 лв., чисто взема 1000 лв. Брутната заплата трябва да стане 1800 лв., каза той.