200 000 дози ковид ваксини са с изтекъл срок и ще бъдат унищожени

0
119
Богдан Кирилов Снимка: БНТ

По думите му тепърва ще се изчисляват какви са финансовите загуби от това

Има ваксини с изтекъл срок на годност – това са 200 000 дози, които не са усвоени, те са бракувани и ще бъдат унищожени, коментира пред Нова нюз Богдан Кирилов, управляващ Изпълнителната агенция по лекарствата/ИАЛ/. По думите му тепърва ще се изчисляват какви са финансовите загуби от това.

„Към днешна дата България разполага със 7,2 милиона дози от всички ваксини, има достатъчно. Не виждам причина да не стигнат, но ако това се случи, има възможност да се поръчат още“, уточни Кирилов. Той изрази задоволство, че у нас вече се поставят 20 000 ваксини на дневна база. Шефът на ИАЛ определи това като добър знак. По думите му страната ни е дарила 550 000 дози ваксина, а 100 000 са били препродадени.

Относно безопасността на ваксините след удължаване срока на препарата на „Пфайзер“, Кирилов информира, че се получават ежемесечни доклади по този въпрос и потвърди, че са правени много клинични проучвания, преди да се пуснат препаратите в употреба.

„Стандартна процедура е срокът на годността да се променя, тъй като данните се променят, касае се за промяна срока на годност от 6 на 9 месеца от страна на Европейската агенция по лекарствата“, увери шефът на ИАЛ.