22 деца в болницата в Ямбол след хранително натравяне

0
20
Болница "Св. Панталеймон" в Ямбол

Няма деца в тежко състояние, след преглед 14 са настанени в инфекциозното отделение

22 деца на възраст между 7 и 12 години са постъпили в ямболската болница „Св. Пантелеймон” със съмнения за хранително натравяне. Оплакванията на децата са се появили в понеделник следобед в училищния стол в с. Дражево. Според медиците към момента състоянието им е добро и те се възстановяват, съобщава NOVA.

„Няма деца в тежко състояние. Надяваме се, че ще бъдат овладяни тези оплаквания. Това е клинична картина на хранително отравяне, но няма нищо драматично на този етап“, съобщи д-р Валентин Вълчев от Спешна помощ пред БНТ.

„Малко след 19 часа е започнало транспортиране на децата от село Хаджидимитрово. Преди полунощ приехме и последното дете. Общо децата са 22. Те са обядвали в училищен стол, консумирали са една и съща храна. Някъде около 17 часа са започнали първите симптоми при някои от тези деца със силни болки в корема и упорито повръщане”, каза д-р Вълчев.

„Тези симптоми кореспондират с клинична картина на хранително отравяне, но каква е точната причината ще кажат колегите от РЗИ след приключване на тяхната проверка”, каза още той.

„То не ѝ беше лошо като се прибра, добре беше. Минаха 10 минути и почна да повръща“, сподели Недялка Михайлова, родител на едно от децата.

Всички деца учат в съседното село Дражево. Храната се доставя чрез кетъринг и с нея се хранят близо 1300 ученици от община Тунджа. Кметът на общината пък каза: Най-интересното е, че става въпрос само за деца от Хаджидимитрово, а тази храна ядат всички деца от община Тунджа. В Дражево учат деца от Хаджидимитрово и Дражево нито едно дражевско дете не е тук, само хаджидимитровски и нито едно дете от други училища от нашата община, които са консумирали същата тази храна.

На всички деца ще бъдат направени изследвания и най-късно в сряда ще бъде ясно каква е причината за неразположението.