23 нови случая на скарлатина регистрираха в Пловдив

0
12
Сградата на РЗИ-Пловдив Снимка: 24 часа

За това информираха от Регионалната здравна инспекция

23 нови случая на скарлатина са регистрирани в Пловдив от началото на годината. За това информираха от Регионалната здравна инспекция, цитирани от „24 часа“. Според специалистите се забелязва тенденция на лек спад на броя на заразените през януари. Случаите през декември бяха 70. През ноември те са били едва 16, а през октомври, нито един. Най-често се разболяват децата, които са в групи и се заразяват лесно. Основна причина за това е, че сега не се спазват противоепидемичните мерки както беше по време на пандемията от COVID – 19.

Скарлатината протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Причинители са бета – хемолитичните стрептококи. Инкубационният период е от един до десет дни. Медиците посъветваха гражданите при най-малките симптоми на това заболяване да потърсят веднага лекарска помощ.

В Пловдив и региона се наблюдава и увеличение на острите респираторни заболявания. В момента те са 141,54 на 10 000. Най-засегнатите са децата във възрастовата група от 0 до 4 години. При тях заболеваемостта е 468 на 10 000. Най-малко са при хората от 30 на 64 години – 50,56 на 10 000. Все още обаче сме далеч от обявяването на грипна епидемия, смятат експертите от Рeгионалната здравна инспекция.