24-годишен мъж починал от коронавирус, след като се лекувал 10 дни вкъщи

0
210
Снимка: туитър

Приемал азакс 500 мг, ердомед, парацетамол и витамини, назначени от неговия личен лекар

24-годишният пациент от село Камен, който загуби битката с коронавируса, е приет на 6 ноември около 12,30 часа по обяд в Спешна помощ – Горна Оряховица с оплаквания за безсилие, обща отпадналост, слаба суха кашлица и недостиг на въздух, съобщава „24 часа“.

Назначена му е рентгенография на бял дроб, която отчита картина на тежка двустранна бронхопневмония, тип COVID-19, съобщиха от МБАЛ „Св.Иван Рилски“. Направени са ЕКГ и кръвни изследвания, като дежурният лекар насочва пациента за хоспитализиране. Болният е бил приет в ковид отделението, където е мониториран, направен му е PCR -тест и веднага започва адекватно лечение по протокол – подаване на кислород, антикоагулантна терапия, широкоспектърна антибиотична терапия, кортикостероиди и симптоматична терапия.

Преди да постъпи в болницата, пациентът е бил лекуван в домашни условия 10 дни с азакс 500 мг, ердомед, парацетамол и витамини, назначени от неговия личен лекар. Имал е и затлъстяване.

Поради влошаващите се лабораторни и клинични показатели на фона на оптимална терапия, болният е трансфериран в интензивния сектор, където е интубиран в продължение на два дни. Въпреки положените усилия на медицинските екипи пациентът е починал в 5,20 часа на 9 ноември.