На второ място сме по смъртност от коронавирус в Европа

0
36
Акад. Богдан Петрунов Снимка: БНТ

Очаква ни сериозна нова вълна на заразяване, твърди акад. Богдан Петрунов

Очаква ни сериозна нова вълна на заразяване с коронавирус, предупреди имунологът акад. Богдан Петрунов по БНТ.

„Допреди 1 седмица бяхме в първите 4 страни в Европа по заразяване, сега сме на 11-то място, но по отношение на смъртността на 100 хил. души ние сме на 2-ро място, след Румъния“, допълни той.

Според него младите хора трябва да знаят, че с години могат да носят вируса. „Трудно може да се каже, че вирусът се изчиства за кратко време. Ние и сега не можем да кажем докога ще продължи тази епидемия“, коментира акад. Петрунов.

Той припомни, че първоначално се смяташе, че вирусът е по-опасен за възрастните хора със съпътстващи заболявания, но се оказва, че високото разпространяване е между хората в активната възраст – заради широките социални контакти.

По думите му не по-малко от 70-80% от човешката популация трябва да бъде заразена, за да може да се мисли, че вирусът ще изчезне.

„Може би през 2022 г. можем да говорим, че сме свободни от коронавируса“, обясни още той, като уточни, че досега наличието на антитела е относително ниско, което показвало, че не те са водещите в имунитета, а по-специално клетъчният имунитет“, обясни имунологът.

„Учителите трябва да бъдат с маски, но децата с маски – това ще бъде неразбория. Това няма да бъде решение, може би в най-големите класове“, допълни той.

„Симптомите на коронавирусната инфекция и грипната инфекция са трудно различими. Много пъти ще има смесвания на двете инфекции“, прогнозира акад. Петрунов.