25% от българите са затлъстели

0
45
Снимка: Pixabay

Правете по 10 хил. крачки на ден, съветват лекари

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. Динамиката на затлъстяването е тревожна. Това заяви на пресконференция проф. Здравко Каменов – началник на Клиниката по ендокринология в УСБАЛ „Александровска“ по повод Световния ден за борбата със затлъстяването.

По думите му затлъстяването се увеличава в глобален мащаб, а според данни от 2016 г. най-високите нива на заболяването са в Мексико, Австралия и Канада.

Проф. Каменов е категоричен, че сериозен проблем е покачване на затлъстяването в ранна детска възраст. В България около 25% от населението е със затлъстяване, което ни поставя на едни от първите места в Европа. По думите му в развитите страни около 1/3 от населението е с наднормено тегло.

Проф. Каменов отбеляза също, че затлъстяването води и до други сериозни проблеми като сърдечно-съдовите заболявания. Редукцията на теглото само с от 5 до 10% води до намаляване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания, поясни той.

Доц. Пламен Попиванов от своя страна обясни, че пациентите се разпределят на много слаби, хора с нормално тегло, леко пълни хора със свръх тегло и след това степените на затлъстяване. Той разясни, че индексът на телесната маса и обиколката на талия са методите за изчисляване на риска от затлъстяване. По думите му рисковите фактори от затлъстяване започва още от бебета, като основно влияние има начина на живот на майката.

По отношение на лечението на затлъстяването д-р Наталия Темелкова – ендокринолог обясни, че то е комплексно. Според нея първо трябва да има много ясна и прецизна диагностика на заболяването. По думите й няма универсална диета, която може да помогне.

Д-р Темелкова подчерта, че е много важен видът на въглехидратите и мазнините, които приемаме. Тя е на мнение, че трябва да има създадени хранителни навици в семейството, да се правят по 10 000 крачки на ден и да има поне по 8 часа сън. Основният проблем при борбата със затлъстяването е мотивацията, допълни тя.