327 кг кокаин за 81 млн. лв. натъпкан в трикрилен гардероб и скрин. Пакетите маркирани с различно лого според чистотата /видео/

0
92
Николай Петров в съда

Голяма част от дрогата била за Азия и Европа, у нас трябвало да останат 35-40 кг. Оставиха в ареста „мулето“ Николай Петров 

Кокаинът, открит вчера вечерта в жилището на задържания Николай Петров в Студентския град, е бил складиран в кухнята и спалнята на апартамента. Всички пакети били обозначени по различен начин – с лого на автомобили, с карти за игра. Те показвали чистотата на наркотика. Общото му тегло възлиза на около 327 килограма. Преди дни Петров бе задържан, а от автомобила му бяха иззети още 39 кг кокаин.

248 от пакетите с дрогата са били наредени в трикрилен гардероб в спалнята, а останалите 79 натъпкани в скрин в кухнята.

„Чистотата на кокаина е от 68 до 75%, като по-голямата част от него е с чистота 75%. Цената е около 10 милиона евро. На уличния пазар стойността му може да достигне и 81 милиона лева“, съобщи на брифинг шефът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Голямата част от дрогата обаче е за Азия и Западна Европа, у нас вероятно е трябвало да останат неповече от 35-40 килограма, посочи Хаджиев. В ателието на задържания е имало и професионална машина за пакетиране и везна.

Снимки: МВР

Днес следобед Софийският градски съд остави в ареста 31-годишния Николай Петров.

Преди това адвокатът му Ваня Братоевска изрази съмнение, че дрогата е лично на Петров и че именно той ще я разпространява. Тя поиска клиентът й да бъде пуснат под домашен арест, който да изтърпява в с. Златия, Монтанско, и посочи, че мъжът трябва да се грижи за бременната си в 7-ия месец приятелка.

В мотивите на съда се казва, че Николай Петров сам признал на полицаите, че в колата му има наркотик. Изглеждал видимо притеснен, когато е бил спрян за рутинна проверка. Откритата голяма сума пари у него – около 10 хил. лв., говори, че дрогата е била предназначена за продажба.

Доказателствата до момента също подкрепяли тезата на прокуратурата, че Николай Петров е съпричастен към повдигнатото обвинение. Престъплението е с висока обществена опасност, видът и количеството на дрогата – кокаин с приблизително тегло 40 кг, говори за реална опасност Петров да извърши ново престъпление. Доказателствата по делото сочат, че в жилище на ул. „Атанас Иширков“ 11 е открито допълнително голямо количество дрога. Апартаментът е отворен с ключ, открит у Петров.

Макар и на ранен етап от разследването, съдът прави извод за реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление. При определяне на мярката за неотклонение съдът от високата обществена опасност на извършеното престъпление, както и от установената съдебна практика у нас.

Съдът намира, че към настояшия момент е налице значителен обществен интерес за вземане на мярка „задържане под стража“, като намира, че тя в най-пълна степен отговаря на нуждата на бъдещото разследване. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред апелативния съд.