4000 подписа срещу спирането на ВиК проекти на София от служебното правителство

0
59
Снимка: архив

Те засягат 27 хил. души в крайните квартали на столицата

Подписка, подкрепена от близо 4000 жители на районите „Кремиковци“, „Връбница” и „Панчарево”, срещу спирането на ВиК проектите на столицата по плана за възстановяване от служебното правителство беше внесена в МС от районни кметове, кметове на кметства, общински съветници.

Става дума за 4 проекта за изграждане на канализация, които са изключени от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Проектите засягат 27 хил. души. Изваждането им от плана е тенденциозно – няма спрени проекти на други общини. Каква вина носят тези 27 000 софиянци? Проектите са съгласувани предварително с Еврокомисията и отговарят на всички изисквания. Общината ще осигури 42 млн. лв. собствено финансиране. Настояваме проектите да бъдат върнати в плана”, каза пред “24 часа” кметът на район „Връбница” Младен Младенов.

Според него е сменен критерият, на който трябва да отговарят, за да се получи финансиране – вместо брой жители водещ станал броят на пречиствателните станции, които ще се изградят.

Той подчерта, че София кандидатства за 4% от общата сума за плана и няма как да вземе парите за по-бедните региони у нас. Младенов напомни, че софиянци произвеждат 40% от БВП на страната и не е редно да бъдат лишавани от европейската солидарност.