5-има задържани след нападение над ръководството на „Хебър“ (Пазарджик)

0
13
Бойчо Величков

Сред тях е изпълнителният директор на „Локо“ София Бойчо Величков. Седмина арестувани и след неделния мач ЦСКА – „Лудогорец“

Сбиване на фенове и нападение на представители на ръководството на ФК „Хебър“ (Пазарджик) на мача на „Локомотив София“, както и арест на седмина след срещата ЦСКА – „Лудогорец“ белязаха футболния уикенд.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и шефът на СДВР Георги Хаджиев дадоха брифинг по този повод.

Задържани са петима души, сред които и изпълнителният директор на „Локомотив София“ Бойчо Величков и синът му Кристиян. Прокуратурата вече е сезирана за казуса и е образувано досъдебно производство за хулиганство и телесни повреди. Повдигнати са обвинения на трима. Наложени са им парични гаранции – на Величков 2000 лв., а другите двама – по хиляда лева.

„Част от спортните мероприятия в София са с висок рисков фактор“, отбеляза Георги Хаджиев. Отговорността по опазване на обществения ред по време на мача е от организаторите, в случая на клуба, който е домакин. Частната охрана не е взела адекватни мерки и тя ще бъде обект на проверка, уточни гл. секретар на МВР Ивайло Иванов.

На брифинга стана ясно, че повечето столични футболни клубове имат сключени договори за сътрудничество с МВР, но органите на реда имат право да се намесват и без такъв да има такъв. Преди всяка среща се прави анализ колко рисков е даден мач, за да се обезпечат мерките за сигурност.

Арестите са заради нападение срещу представители на ръководството на „Хебър“ (Пазарджик) по време на футболната среща на стадион „Локомотив“ в събота. В сбиването се включили и други фенове на отбора домакин. Пострадали са няколко души.

След неделния мач ЦСКА – „Лудогорец“ има седем задържани лица. Двама от арестуваните носели наркотични вещества, други двама имали хладни оръжия, а останалите били без документи и с маски, допълни Ивайло Иванов.