5 медицински сестри се барикадираха в парламента, шефът на НСО преговаря с тях

0
60
Снимка: 24 часа

Обявили са и гладна стачка

Петте протестиращи медицински сестри начело с Мая Илиева прекараха нощта в сградата на парламента. Те се барикадираха там още вчера следобед след заседанието на здравната комисия, като отказаха да напуснат стаята. Сестрите обявиха, че пренасят протеста си от палатките отвън вътре в Партийния дом. Недоволството им бе провокирано от факта, че здравният министър не е дошъл, но самият той се намира в Брюксел.

Една от сестрите тази сутрин излезе на перваза на прозореца и по телефона се включи да дава интервю за бТВ, като обвини, че гардовете на НСО се държали грубо с тях и ги блъскали. Наложи се с протестиращите жени да преговаря лично шефът на НСО.

Жените твърдят, че ще останат без краен срок. Обявили са и гладна стачка. Протестиращите твърдят, че актът им не е бил планиран предварително, предаде NOVA.

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерския съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт, съобщава DarikNews.

„Този акт на неподчинение е вследствие на една година лъжи и обещание от страна министерството. Чакахме и се надявахме, но в един момент напрежението излезе от контрол”, каза медицинската сестра Елена Тонева.

„Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви Мая Илиева. От Министерството на здравеопазването обявиха, че част от исканията им са изпълнени и засега отказват да преговарят със сестрите.