6 години затвор за смъртта на 8-годишното момче в Мездра

0
19

Присъдата ще бъде обжалвана от близките на детето

5 месеца след като 8-годишно дете беше застреляно с ловна пушка в Mездра, вече има осъдителна присъда. Шест години затвор получи бащата на детето, което простреля смъртоносно свой връстник в началото на януари. Това постанови Районният съд в Мездра.

Случаят от 8 януари потресе цяла България. Детето беше намерено мъртво с дълбока прострелна рана пред портата на съседска къща, в която отишло да си играе със свой приятел.

39-годишният Д.Й беше привлечен към наказателна отговорност за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси в нарушение на законовите разпоредби, вследствие на което последвала смъртта на малолетния Т.Т.

Съдът е признал подсъдимия за виновен, като е приел доводите на държавното обвинение, че извършеното от него деяние е с изключително висока степен на обществена опасност и представлява особено тежък случай по смисъла на Наказателния кодекс. С осъдителната присъда е постановено наказание от 9 години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване.

На първата съдебна инстанция делото се е провело по реда на глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. Наложеното от съда наказание е редуцирано с 1/3, а именно 6 години „лишаване от свобода“.

Той трябва да плати на родителите на починалото дете 400 хиляди лева. Присъдата обаче може да бъде обжалвана от опечалените.

„Прокуратурата и съдът приеха случая като сериозен. Те направиха всичко възможно според процеса. Последните години в България съдът запази своя човешки образ. Аз не съм пристрастен, защото виждам нещата от всички страни. Съдът остана като малък остров в един океан от безобразия“, казва дядото на убитото момче Тома Томов пред Нова телевизия.

Той добавя, че присъдата ще бъде обжалвана, защото „случаят е извън всякакви норми на Наказателния кодекс“.

„Особената жестокост, която последва след убийството на детето, е безпрецедентна. Опитано е да се инсценира нещо друго“, добавя дядото.