Проф. Христова: Омикрон атакува по-често горните дихателни пътища, отколкото белия дроб

0
46
Проф. Ива Христова

Той е по-заразен и с по-кратък инкубационен период

Омикрон атакува по-често горните дихателни пътища, отколкото белия дроб в сравнение с делта варианта. Това обясни пред Нова телевизия директорът на Нациналния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Проф. Христова добави, че трябва да се има предвид и ниското ниво на ваксинирани у нас. „Може да се окаже и че не протича чак толкова леко. Трябва да вземем мерки, да не подценяваме тази опасност, но и да не изпадаме в паника, защото има мерки, с които можем да се предпазим – ваксиниране, носене на маски и да знаем, че все пак в Министерството на здравеопазването има експерти, за които тази пандемия не е първата”, добави Христова. Тя добави, че здравните власти очакват процентът на заразени с омикрон бързо да се повишава, съдейки по данните от другите страни за високата заразност на варианта, по-краткия му инкубационен период и високия брой на безсимптомни случаи при него.

Специалистката обясни, че 12-те открити положителни проби у нас са се оказали от седмицата преди Бъдни вечер. „Така че на практика имаме 12 проби от 90. Процентът е 4 спрямо общия брой секвенирани, но съотнесен към времето е по-висок. Очакваме този процент да се повишава. Това не е процентът в страната”, уточни тя.

По думите й при омикрон загубата на вкус и обоняние е по-рядка. „Обикновено при него има хрема, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, температура до 37,5-38. Възможно е да премине доста бързо, но предвид ситуацията е добре да се изследваме и да се карантинираме”, каза директорката на Националния център по заразни и паразитни болести.

На въпрос дали може да се очаква затягане на мерките и нов локдаун, тя отговори: „Предстоят сериозни обсъждания с експерти с различен профил, защото всяка една мярка трябва да се огледа от всички страни, преди да се препоръча. Всички мерки са на масата, зависи от ситуацията. Тя се следи 24/7”.