665 хил. българи с пенсии под линията на бедност от Нова година

0
88
население
Снимка: архив

Това отчете служебният вицепремиер и министър на социалната политика Лазар Лазаров

665 454 души ще получават пенсии под 504 лв., колкото ще е линията на бедност от Нова година. Това отчете служебният вицепремиер и министър на социалната политика Лазар Лазаров по време на блиц в ресорната парламентарна комисия.

Най-голямата група хора със суми под 504 лв. ще са тези с пенсии за осигурителен стаж и възраст – малко над 220 хил. души. Бедни ще са и 196 хил. с инвалидни пенсии. Сега линията на бедност е 413 лв., а 306 хил. българи получават пенсии под тази сума. Това означава, че броят на пенсионерите с доходи под линията на бедността ще се увеличи повече от два пъти

Ако няма промяна, догодина пенсиите от 1 юли те ще се вдигнат с 12%. Това означава, че минималната ще стане 523,04 лв. А с това щял да намалее и броят на пенсиите под линията на бедност, обясни социалният министър. Той беше категоричен, че пенсиите отчитат осигурителния принос на хората и нямат за цел да отчитат линията на бедност.Обясни, че хората в нужда имат право и на друг вид подкрепа от държавата. Припомни, че социалните помощи от средата на следващата година ще се отпускат спрямо линията на бедност, а не според гарантирания минимален доход.

По време на комисията социалният министър обясни отново, че до края на годината ще има дефиниция за енергийна бедност.