68% от преболедувалите ковид-19 не могат да бъдат пълноценни на работа

0
87
Снимка: Pixabay

Повече от половината от оцелелите имат повишен риск за смърт в рамките на 6 месеца след заразяването

68% от преболедувалите ковид-19 не могат да бъдат пълноценни на работа. Това каза пред БНР проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, ръководител на научноизследователската група „Пост-Covid-19 синдром“ и началник на отделение по кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен.

„Щом се налага, ще се съобразим и няма да приемем пациенти с планови операции. Това не изключва спешните случаи, които и в момента са страшно много, включително и ковид пациенти с тежки тромбози – запушване на техните съдове, за които трябва да намерим начин да окажем помощ своевременно“, обясни тя.

Проф. Симова коментира това във връзка с новата заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за временно преустановяване на плановия прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната.

Българският кардиологичен институт започна програма, свързана със заболяването ковид-19.

„Ние сме едни от първите, които стартираха програмата. Такива програми има по целия свят, които установиха, че всеки 4 от 5 пациенти, преживели Covid-19, имат оплаквания. 68% от тези, които са преживели Covid-19, не могат да изпълняват пълноценно работните си задължения. Повече от 50% от оцелелите след Covid-19 имат повишен риск за смърт в рамките на 6 месеца след заразяването“, допълни проф. Яна Симова.

Българският кардиологичен институт е провел проучване сред 2628 граждани, които са се заразили с коронавирус.

„От тези повече от 2600 души 70% са се лекували вкъщи. Има 13%, които са били за болнично лечение, но са могли да стигнат до болница. От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите оплаквания, установихме, че 80% от преболедувалите имат поне един персистиращ симптом. Много от тях имат повече от един – по 4-5 даже и повече от 5. Най-честият симптом е умора – при повече от 60% от хората. Следва по честота прескачането на сърцето – при 38% от хората. Около 32% от хората имат задух при усилие“, допълва тя.

Професор Симова отправи призив да се ваксинира по-голям процент от пълнолетното население. „Ваксинацията се оказа, че предпазва не само от заразяване, но и от влизане в болница, от смърт, от развитие на постковидните състояния“, категорична е тя.