700 000 дози ваксини се очакват у нас през април

0
32
Снимка: Нова тв

Болниците в София имат резерв дори при повишаване на броя на заразените, каза шефът на „Пирогов“

700 000 дози ваксини срещу коронавирус се очакват през април, от тях 350 000 ще бъдат на РНК ваксини. На 16 април ще бъде първата доставка на ваксината на „Джонсън и Джонсън“, заяви на брифинга на здравните власти Богдан Кирилов, директор на агенцията по лекарствата.

Богдан Кирилов Снимка: МС

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка на останалите ваксини, за които няма все още разрешение. По отношение на „Спутник“ ще бъде извършена проверка на производствените бази в Русия. Едва след тази инспекция ще се премине към следващия етап. За китайската ваксина „Синовак“ се провеждат все още консултации, обясни Кирилов.

Броят на излекуваните почти достигна броя на заразените. Колкото се приемат, толкова се изписват на денонощие. Болниците имат резерв в София, дори при повишаване на броя на заразените ще реагираме адекватно, заяви директорът на „Пирогов” Асен Балтов.

Проф. Асен Балтов

Намалява броят на хоспитализираните в Кюстендил, Бургаска област, Силистра, увеличава се обаче в Пловдив, Варна, съобщи още Балтов. Заредени сме с всичко необходимо, няма недостиг на кислород, което е основното, от което се нуждаят пациентите. Не се наблюдава натискът, който имахме през ноември и декември, каза още Балтов