74 000 българи обединени в един административен район в Украйна

0
6
Министерството на външните работи

Премиерът Борисов благодари на президента Зеленски, че е защитил правата на българската диаспора там

Днес във Върховната Рада на Украйна беше гласувано постановление за създаването на нови райони в Украйна, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Отбелязваме с благодарност към украинските власти, че Болградският район не само е запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район, в които има преобладаваща българска общност. В новия обединен Болградски район ще живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна ще бъде обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини.

Гласуването на постановлението е окончателно и с него завършва процесът на формиране на районите в Украйна.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на своя украински колега Дмитро Кулеба, на правителството, на украинските депутати и на президента Зеленски за подкрепата за запазването на правата на българската общност в Украйна.

Премиерът Борисов също благодари на украинската страна в лицето на президента им Володимир Зеленски, че е защитил интереса и правата на българската диаспора там.