Психиатърката, обвинена в източване на 500 хил. лв. от здравната каса, съставила фалшиви документи на 52-ма пациенти

0
157
Д-р Инна Бончева

Свидетели, на които са изписвани лекарства за шизофрения, твърдят, че не са били на прегледи. В кабинета й открит фалшив печат на касата. Обвиненията са абсурдни и необосновани, каза пред съда д-р Инна Бончева. Той я остави в ареста

За мен това е абсурдно. Всички обвинения са необосновани. Дори не мога да ги квалифицирам. Това бяха последните думи в пловдивския районен съд на психиатъра Инна Бончева, която бе задържана в сряда при операцията на Икономическа полиция и ДАНС за източване на половин милион лева от Здравната каса, съобщи Traffic News.

Според прокурор Илиев са налице всички предпоставки за вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Бончева. Разпитани са над 75 свидетели. ДАНС и Икономическа полиция са осъществили акцията на 27 ноември. Открити са ампулите от трите вида лекарства. Дейността й е причинила големи щети на Здравната каса.

„Поради големия обем материали тепърва ще се анализират документите и ще се констатира периодът на инкриминираното деяние. Според нас от 2017 г. е поставяла диагнозата параноидна шизофрения и е подготвяла документи за отпускане на лекарства, които се плащат от здравната каса. Всяка от ампулите, които е изписвала, е струвала между 700 и 900 лева. Те са били на обща стойност 500 хил. лева до момента. Д-р Бончева ги е получавала с посредници от аптеките, а след това ги е продавала на черния пазар.

Лицата, на които са изписвани, твърдят, че не са били на прегледи, не са болни и не познават лекарката. Някои от тях са от други градове и общини. Някои дори са били извън България, когато са вписвани в листите за прегледи“, заяви пред съда прокурорът. Установено е, че по измамната схема са били съставени фалшиви документи на 52-ма пациенти. Той добави, че наред с прегледите, съставяйки документите, тя е ползвала подставени лица и е заблуждавала служителите на НЗОК. След като си е набавяла ампулите, лекарката ги е продавала. В кабинета й е открит печат на РЗОК, който е бил фалшив. Той бил в шкафа й.

Според прокуратурата е налице и реалната опасност Бончева да се укрие или да извърши престъпление.

Не на такова мнение е адвокатът на психиатърката Георги Кутрянски. „Такава мярка се взема в изключителни случаи. В случая не са налице трите предпоставки за вземане на най-тежката мярка. Трябва да се прецени дали има доказателства, че Бончева е извършила престъпленията, за които е привлечена. Тезата на обвинението почива на предположения и разпити на част от свидетелите. Няма писмени данни, сочещи за съпричастност. Точно обратното – има документи, които оспорват тезите на прокуратурата“, каза в залата Кутрянски.

„Доказателствата според мен са никакви. Има разпит на контрольор от РЗОК. Тя казва, че за да се вземат лекарствата, болният минава пред комисия от трима лекари. След тяхното становище се предвижват документите. Без подписите им, няма да се дадат лекарствата“, каза още Кутрянски. Той поиска парична гаранция за Бончева.

Съдът я остави в ареста. Определението му може да се обжалва.