75-има първолаци в затворите, учениците зад решетките са общо 986

0
43
затвор
Снимка: архив

Местата за лишаване от свобода разполагат със седем средни училища и шест филиала към тях

В местата за лишаване от свобода също бе открита новата учебна година. Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че от 6443 лишени от свобода във всички затвори 986 са включени в учебната дейност през 2020/2021 г., съобщава Bulgaria ON AIR.

Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала към тях. Обучението е от 1-и до 12-и клас. Първокласниците в местата за лишаване от свобода тази година са 75. Най-много са учениците в София – 232. В Стара Загора, където е най-голямото училище в системата, са 207. В Сливен, където е единственият затвор за жени – 48, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца са 24.

Учебният процес ще протича съгласно утвърдените от Министерството на образованието и науката „Насоки за работа в системата на училищното образование през учебната 2020-2021 г. в условията на COVID-19“, както и спазване на общите здравни мерки, предписани от Министерство на здравеопазването.

В случай че епидемичната обстановка се влоши, има алтернативни форми на продължаване на образователния процес, съобщиха от Министерството на правосъдието.