8 месеца затвор за Цар Киро за незаконно държане на живак и антики

0
50
Цар Киро

Решението на Върховния съд е окончателно

Кирил Рашков, известен повече като Цар Киро, получи 8 месеца затвор за държане на живак и търговия с археологически обекти. Присъдата е на Върховния касационен съд /ВКС/ и е окончателна.

В жалбата си до ВКС Кирил Рашков посочвал, че няма доказателства, че той е извършил престъпленията, за които е осъден.

В решението на върховните магистрати се казва: „Апелативният специализиран наказателен съд е приел за безспорно установен факта, че именно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в подкрепа на решението си е изложил подробни и убедителни съображения“.

Неоснователни са и оплакванията по отношение на осъждането за държане на археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред. Според върховните съдии апелативният спецсъд подробно е обосновал извода си, позовавайки се на обстоятелството, че археологическите обекти са намерени в дома на Рашков, в каса в спалнята му и отворена с ключ, иззет при личния му обиск.

Тричленният състав на ВКС приема за основателно обаче искането за намаляване размера на наложените на Рашков наказания. Основната причина е здравословното му състояние и напредналата му възраст.