80 млн. лв. от ЕС отиват за медиците на първа линия

0
11
правителството
Министерският съвет

Борисов: Решения за онлайн обучението по места е най-правилният подход

80 млн. лв. от новия евроинструмент REACT-EU за справяне с пандемията ще отидат за медиците ни, борещи се със заразата на първа линия, реши Министерският съвет (МС).

„С тях ще обезпечим системата на здравеопазването, ще осигурим безопасни условия на труд и ще се отпуснат допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал“, коментира премиерът Борисов. От МС допълниха, че с посочените средства ще бъде подкрепена операция с общ бюджет от 120 млн. лв. за подкрепа на медиците.

На заседанието бе обсъдено и обучението на учениците в електронна среда. Борисов възложи на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията, съобщиха от „Дондуков“ 1.

Премиерът е на мнение, че локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения. „Този метод е правилен – там, където няма зарази, децата да учат. Другите места – следете броя на заболелите, така че да щадим и учителите и използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто“, подчерта министър-председателят.

Борисов за пореден път коментира, че това не са лесни задачи и не са лесни решения да затваряш хората в домовете им. „Застояването на децата вкъщи носи своите рискове – обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които ние също отчитаме, когато взимаме решения“, категоричен е премиерът.

От своя страна Вълчев заяви, че обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива, когато става дума за по-кратък период от време. „Обсъдихме с министър Ангелов, следим стойностите и даваме възможност да се прилага в училищата подход на редуване на присъственото обучение с обучението в електронна среда“, допълни Вълчев. Той посочи, че е обсъждано и ще бъде предложено решение за задължително носене на защитни маски в класните стаи за учениците от 5 до 12 клас. Министърът на образованието каза, че до момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците.

По-рано Борисов съобщи, че в бюджет 2021 ще бъдат заложени допълнителни 318 млн. лв. за надбавки на пенсионерите.