9 българи арестувани в Испания за трафик на 35 тона хашиш с яхти

0
55
Снимки: туитър

Стойността на конфискувания наркотик се изчислява на 60 милиона евро

Националната полиция на Испания и Данъчната агенция са конфискували 35 тона хашиш след мащабна международна операция край Балеарските острови, в Гибралтарския проток, Канарските острови и Мавритания. Заловени са четири яхти, наети от банда от Източна Европа в „най-голямата операция в историята“ срещу трафика на този вид наркотици по море, съобщи испанската информационна агенция EFE. Това е най-голямата морска акция срещу трафика на дрога в страната.

Арестувани са единадесет души – девет български граждани и двама руснаци, съобщи правителственият делегат на Канарските острови Анселмо Пестана. Стойността на конфискувания наркотик се изчислява на 60 милиона евро стойността.

В акцията, в която са участвали и българските служби, са задействани четири патрула, хеликоптер и самолет за митническо наблюдение за разследването, провеждано в продължение на месеци от членове на Данъчната агенция и Националната полиция. Преди това, през март и юли тази година, на други две платноходки от същата организация бяха засечени още 4600 килограма хашиш.

„По този начин е атакуван логистичният капацитет на ръководителите на престъпните организации от български произход, посветени на транспортирането на наркотични вещества в развлекателни лодки, предотвратявайки появата или появата на нови маршрути, възползвайки се от пандемията“, обясняват от Националната полиция.

Агентите смятат, че мафиите за трафик на хашиш отварят нови маршрути около Канарските острови и Африка и по португалското крайбрежие на север към Галисия в отговор на натиска от испанските сили за сигурност.

Конспиративността на престъпниците, които често променят името и знамето на яхтите, изиска действия в пет европейски държави за постигане на пълното идентифициране на целите. В случая освен испанските сили на реда помощ оказаха служби от Великобритания, Нидерландия, Гърция, Италия и България, както и Европол.