Захариева извика македонския посланик заради поредните клевети срещу България

0
97
посолство
Министерство на външните работи

София обезпокоена от продължаващите дискриминационни действия на властите в Скопие спрямо българи

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на Република Северна Македония е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на Република Северна Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Организацията “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на Република Северна Македония – днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги „Български народни песни на Братя Миладинови“ в Република Северна Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.