Адм. Ефтимов: Не може да се говори за сваляне на самолета МиГ-29

0
128
Емил Ефтимов

При удара във водата с над 900 км/ч тя е като бетон, обясни началникът на отбраната

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет, заяви пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен, каза още адмиралът. Полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета, добави той и предупреди и да не се провеждат никакви самоволни подводни дейности, тъй като в самолета е имало още една ракета.

„Разпръснати са нa площ около 20 на 20 метра стотици останки, със специалисти подхождаме към следващия етап на операцията, за да уточним възможното местоположение на черната кутия, дал съм разпореждане районът да се забрани за плаване, подводни дейности и всякакви други опити да се стигне до останките, нарушителите ще попадат под санкциите на закона, нека да не оскверняваме паметта на майора, нека си свършим работата до последно“, призова адмирал Ефтимов.

Той каза, че не е имало експлозия след падането на изтребителя. Началникът на отбраната обясни, че разбиването на толкова малки части е вследствие на високата скорост на изтребителя. „При удара във водата с висока скорост – над 900 км/ч, тя е като бетон“, каза адмирал Ефтимов.

Неограничено е времето, когато черната кутия може да даде достоверна информация, ако не е нарушена херметичността на това устройство, така че не са безполезни опитите да бъде намерена черната кутия, подчерта Ефтимов.