Адмирал Ефтимов: Първите изтребители F-16 ще дойдат през 2025 г.

0
54
самолети
Снимка: архив

Водим преговори с Италия за една или две подводници

Първата доставка на изтребителите F-16 ще дойде през 2025 г., това е известно до момента, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на журналистически въпрос.

И допълни: „Предстои да работим по няколко варианта за поддръжката на МиГ–29, евентуално как да покрием период, ако се получи, в който ще имаме проблеми с носенето на Air Policing самостоятелно, но аз съм оптимист, че ще намерим решение“.

По повод приключването в края на май на участието на самолети от Нидерландия в съвместни задачи по охрана на въздушното ни пространство, адмирал Ефтимов посочи, че се водят разговори с други съюзници и скоро ще има информация.

Адмирал Ефтимов каза още, че започваме преговори с една от страните съюзници от НАТО и предстои да бъдат изяснени параметрите на евентуално придобиване на една или две подводници. Той уточни, че Италия е страната, с която ще се водят разговорите.

За решението за военнотехническа помощ на Украйна адмирал Емил Ефтимов коментира, че тази седмица се очакват украински специалисти, с които ще бъдат договорени конкретните параметри на бъдещото споразумение. Аз съм в течение на процеса, но това не е директно в отговорностите на Българската армия. Това е в кръга на отговорностите на военно-ремонтните заводи, посочи адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната участва в конференцията „НАТО след Мадрид: Урокът от Украйна“, организирана от Атлантическия клуб, съвместно с посолствата на САЩ и на Испания в София, фондация “Конрад Аденауер” и NATO Public Diplomacy Division.

Форумът се организира в контекста на предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.