Адвокатът на „Нотариуса“ дарявал пари на БСП

0
325
Велимир Атанасов и Мартин Божанов-Нотариуса

През 2019 г Велимир Атанасов дал 700 лева, а следващата година 4985 лева

Велимир Атанасов редовно е дарявал пари на БСП, показа проверка на „Филтър“. Бившият съдия и адвокат стана известен покрай разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса. Той го защитава по няколко дела, съдружници са в няколко фирми и заедно са консултирали „Инвестбанк“ на Петя Славова по съдебни дела. Велимир Атанасов е един от разследваните заедно с Нотариуса в месеците преди убийството на последния. За последно Велимир Атанасов и Божанов бяха свързани с изнудване на гръцки бизнесмени за апетитен терен в София.

Имената на Нотариуса и Велимир Атанасов се свързват с влияние в съдебната система, бизнеса и политиката. Адвокатът явно е привърженик на червените идеи, защото не е член на БСП, но въпреки това е дарявал суми за партията по времето, когато бяха опозиция при управлението на ГЕРБ, показва проучване на „Филтър“. Списъците на дарителите са публични и се съхраняват в Сметната палата, където се декларират всяка година.

През 2019 година Велимир Атанасов дарява сумата от 700 лева на БСП. Тогава тя още е втора парламентарна сила след ГЕРБ и е опозиция в парламента. Все още няма нови политически проекти на хоризонта, които се появиха през 2021 година. По това време БСП е единствената алтернатива на властта. Дарението на Велимир Атанасов е за Градския съвет на партията. Деклариран е и произход на средствата – хонорари.
Следващата 2020 г. Велимир Атанасов вече дава много повече за червената идея – 4985 лева. По това време той вече работи активно с Мартин Нотариуса. Тогава са делата на „Инвестбанк“ срещу фамилията на Борислав Манджуков по спора за 10 милиона, както и процесът, по който е заплашена съдия Владислава Цариградска.
Крупната сума, дарена от адвоката на Нотариуса за БСП, личи в списъка на хората, които са бръкнали в джоба си за БСП. Лидерът на партията тогава и сега Корнелия Нинова например е дала скромните за огромните й възможности 1000 лева – 5 пъти по-малко от човека на Нотариуса. Заместникът й Георги Свиленски се е разделил със същата сума от личните си средства. Още толкова е дала и мултимилионерката Весела Лечева – тогава депутат, а сега човек от обкръжението на Румен Радев.
След 2020 г. Велимир Атанасов не е дарявал пари на БСП, показа проверка на „Филтър“. Източниците ни на „Позитано“ 20 не знаят каква е причината, но са категорични, че всичко с даренията му е прозрачно, а самият той не е партиен функционер.

След убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и скандалите с влиянието му върху Темида в БСП също са направили свое проучване по темата. Имало висши функционери, които са го виждали, но никой не изплюл камъчето, че е работил заедно с него. В неофициални разговори някои признали, че Нотариуса е бил на много ниско ниво в съдебния октопод.