Агнешкото поскъпнало с 23.2% за година, яйцата – с 35 на сто

0
10
Снимка: Pixabay

Брашното и олиото също с голямо увеличение на цените

„Около 23.5% е ръстът на цените в сравнените с миналия Великден“, коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Това е въз основа на 40 продукта, където са всички основни храни, плюс плодове и зеленчуци, т.е. нещата, които консумираме ежедневно. Агнешкото месо, може би с 23,2% е по-скъпо към днешна дата“, добави той.

При яйцата увеличението също е значително – около 35%, в сравнение с миналата година.

„Това не е заради Великден, а заради производствени разходи и най-вече заради енергийната криза. Ключовият момент тук е, че нарастването на цените на храните ще спре, когато видим балансиран пазар на енергийни ресурси. Към момента такава тенденция не се очертава. Лошото е, че тя е характерна за целия континент. Този процес трябва да се овладее на геополитическо ниво“, каза Владимир Иванов.

Брашното и олиото са другите два продукта, които са се покачили значително.

„Това освен на енергийната криза се дължи и на войната срещу Украйна“, каза той и добави, че: „Русия и Украйна са два от най-големите износители на пшеница и слънчоглед“.

По думите на Иванов има продукти, чиито цени не са се покачили през годината като например свинското месо. Той призова потребителите да пазаруват информирано за предстоящите празници и да го правят само от регламентирани места.