Ако Наско беше поне един грам по-умен, никога нямаше да приеме този пост

0
223
Атанас Атанасов

Не можеш алчно да консумираш всичко, което ти предлага животът по силата на случайността

Калина Андролова

Калина Андролова, фейсбук

Ако дори една десета от това, което са написали „Уикенд“, е наистина вярно, то просто Наско е нововъведение в профанизма дори за БГ политиката. Крещяща неподготвеност за поста.

Крал Алфонсо казвал, че дори магаретата се намират в по-благоприятно положение от кралете, защото техните стопани ги оставят да си пасат свободно, докато кралете не могат да получат такава свобода от слугите си. Съвсем в реда на нещата нашият културен министър НАСКО няма свободата да е невеж и глупав. Неудобство на управленската му позиция!

Ако беше поне един грам по-умен, щеше да е разбрал това и никога нямаше да приеме този пост. Не можеш алчно да консумираш всичко, което ти предлага животът по силата на случайността. Защото има опасност да се превърнеш в посмешище. Каквото и се случва с Наско. Ето част от текста на „Уикенд“:

„Факт е, че Атанасов до неотдавна не познавал повечето изявени културни дейци у нас. Когато например неотдавна му подарили стихосбирка на Стефан Цанев, той възкликнал: „О, много хубаво! Никога не съм чел нищо от него”, а когато бил поканен на премиерата на филма за Петя Дубарова, озадачен възкликнал: „Коя е тя”? След като му разказали накратко за трагичната история на бургаската поетеса, министърът възкликнал: „Колко тъжна история! Тя наистина ли се е самоубила, или само във филма е така?”.

Неотдавна пък министерството трябвало да прати поздравителен адрес за 90-годишнината на най-големия жив български художник Иван Вукадинов. „Кой е той? Хубави ли са му картините?”, любопитствал некомпетентният Наско.

Като виц се разказва и случай отпреди няколко месеца, когато правителството току-що било положило клетва. Атанас Атанасов влязъл заедно с вицепремиера и негов покровител Асен Василев в популярен столичен ресторант. На една от масите имало голяма компания от артисти. Василев и Атанасов кимнали любезно на всички посетители и се настанили на една от масите. След малко Теодора Духовникова, която била част от арт компанията в съседство, решила да поздрави новите властници и отишла при тях. Тя се представила, казала, че е актриса в Народния театър и куп български филми и сериали и че много се надява това правителство да обръща повече внимание на културата. Всичко било мило и любезно и тя се оттеглила при колегите си. След около час Асен Василев и Атанас Атанасов станали да си ходят и министърът на културата специално се отбил при аркашките. Последвала обаче абсурдна реплика. „Да, вярно е – не ме излъга! Ти наистина си актриса! Аз проверих в „Гугъл”. Ще се радвам да общуваме”, казал Просто Наско пред ошашавената група актьори и си оставил визитната картичка на Теодора Духовникова, която била като ударена с мокър парцал.“