Александър Иванов: Една година загубено време не трябва да бъде удължавано

0
55
Александър Иванов

Заложеният ръст на пенсиите притеснява, ефектът за следващата година ще е минус 3,5 милиарда, коментира депутатът от ГЕРБ

„Видяхме, че България има повече от 6 месеца загубено време. Можем да говорим за 1 година загубено време. Това загубено време трябва да не бъде удължавано. Може би това управление трябва да намери нова формула в следващ парламент“, коментира пред БНР Александър Иванов, депутат от ГЕРБ-СДС. Той потвърди, че групата на ГЕРБ-СДС е за предсрочни избори. Иванов изрази надежда, ако се стигне до нов служебен кабинет, че „президентът си е взел поуки от предходните му назначения“ и ще е „по-далновиден в преценката си за хората“. Според депутата ПП е била силно подкрепяна от целия елит в президентската институция.

„Това е трети бюджет на министъра на финансите Асен Василев. Има инфлационен натиск от Европа, но ние си го развиваме по български начин, продължаващ промяната начин“, изтъкна Александър Иванов. По думите му България става консуматор, а изнасяме единствено скъпи оръжия и скъп ток.

„Заложеният ръст на пенсиите притеснява много макроикономисти и финансисти – че ще наруши баланса тези пенсии да бъдат изплащани. ПП не заявяват открито, че ще вдигат данъците. Ефектът за следващата година ще е минус 3,5 милиарда. Те или ще вдигнат данъците прекомерно, или ще се теглят заеми, или ще се изплащат със средства от европейските фондове“, подчерта Иванов, според когото трябва да се търси устойчиво решение за пенсиите. Той припомни, че дългът на страната расте, а ще се теглят повече заеми, което още повече ще задължи бъдещите поколения.

„Правителството предлага компенсация за горивата, която е обидна“, смята Иванов. Той е категоричен, че това няма да помогне нито на гражданите, нито на бизнеса.

„В България се внася по-евтиния сорт „урал“, с цена за май 78 долара за барел, а на бензиностанциите се зарежда на цени, близки до тези на сорта „брент“, поясни депутатът от ГЕРБ-СДС. Той изчисли, че на ден се губят по 10 милиона лв. от разлика в цените на горивата.

„Трябва управляващите да не се крият зад тези 25 стотинки компенсация, да кажат 1 лев разлика къде отива. Министърът на финансите за руския газ е „против“, но за руския петрол е „за““, отбеляза депутатът от ГЕРБ.