Александър Николов: Трудно ще вземем 2 млрд. лв. от „Газпром”

0
32
Александър Николов

Тези средства стъпват върху условието войната да продължи, уточни бившият министър

България ще вземе трудно 2 млрд. лв. от „Газпром”. Такова мнение изрази в студиото на „Здравей, България” бившият министър на енергетиката Александър Николов.

„Тези средства стъпват върху условието войната да продължи. Продължи ли инвазията, продължават и санкциите върху Русия. Второ условие е цялата консумация на Сърбия и Унгария при по-висока цена да остане константна”, обясни той.

Според него най-големият въпрос е механизмът, по който ще се събират тези пари.

„Булгартрансгаз“ излязоха със странно писмо, в което се казва, че те не могат да ги съберат. Гледа се политиката в сектор „Енергетика” за природен газ на парче. Това не е правилно. Дългосрочно какво се случва с претенцията на България по арбитражно дело? Не правим нищо, за да си съберем това, което не ни беше дадено по договор, но се опитваме да си запълним бюджета”, допълни Николов.

„За да се използва тази дерогация, трябваше ясно да бъдат сметнати количествата, които влизат в България и които остават за вътрешен пазар. Всички административни органи да си свършат работата. Защото, когато дерогацията се нарушава, едни печалби отиват на място, което не ни харесва”, поясни той.