Андрей Гюров: Няма да подкрепим Каримански, защото идва от българския банков сектор

0
138
Андрей Гюров

Стабилността на правителството е по-важна от самия пост, заяви той

Получи се една доста сериозна битка за управител на БНБ, която за съжаление доведе до разцепление в коалицията. Нашето желание беше да има единна кандидатура, но не бяхме подкрепени в зала, каза председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров пред bTV, който се оттегли от надпреварата за гуверньор на Българската народна банка (БНБ).

Решихме, че изтеглянето на кандидатурата е правилният ход, за да дадем шанс да се намери личност в консултации с коалицията и останалите парламентарни сили да се намери обединяваща кандидатура.

Видяхме, че Каримански не успя да спечели подкрепата на останалите коалиционни партньори. Всички партии от коалицията без ИТН няма да подкрепят Каримански, оставяме на нашите партньори да решат дали този важен пост трябва да се реши от ръцете на опозицията.

Стабилността на правителството е по-важна от самия пост, уточни Гюров.

Това, че няма да подкрепим господин Каримански, е свързано не с неговия професионализъм, това, което ни притеснява е, че той идва от българския банков сектор, а това не се гледа с добри очи, когато се избира гуверньор на БНБ – една независимост би била по-полезна в този случай. В дискусиите видяхме, че нещата които ние поставихме в центъра на отговорностите за следващия мандат за гуверньор, а именно борбата с корупцията, изчистването на проблемите с прането на пари, действия в посока приемане на България в еврозоната, това не бяха неща, които бяха залегнали в концепцията на Каримански. Това са и причините, поради които ние подкрепяме една нова процедура, в която да се намери кандидат, който поставя тези приоритети в центъра на неговата концепция, добави още Гюров.

Той коментира и видеоизявите на министъра на културата Атанас Атанасов, като според него това било „изказване на благодарност към негови приятели в края на тежък работен ден“. Гюров заяви, че не смята, че Атанасов трябва да подава оставка.

„Няма пречка настоящият гуверньор на БНБ Димитър Радев да остане на поста си до обединяване в коалицията за общ кандидат“, заяви вчера премиерът Кирил Петков.