Андрей Гюров е бил в управата на две дружества с нестопанска цел, когато отива в БНБ – груба проява на несъвместимост

0
63
Андрей Гюров Снимка: Дневник

Той уведомил Управителния съвет четири месеца по-късно, когато от самата банка направили вътрешна проверка

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров е бил в несъвместимост, когато отива в БНБ, защото в същото време все още е бил в две дружества с нестопанска цел. Това става ясно от решението на Комисията за противодействие на корупцията, което е от днес. По-рано през деня от БНБ съобщиха, че подуправителят излиза в неплатен отпуск, докато се изясни правния казус.

Ето какво става ясно от решението на Комисията за противодействие на корупцията:

Проверката е започнала по сигнал, в който се е твърдяло, че когато Гюров отива в БНБ той все още не е бил напуснал ръководството на партия „Продължаваме промяната“. Освен това е бил в Управителния съвет на още едно дружество с нестопанска цел. Става ясно още, че той ги напуснал четири месеца по-късно, едва след като от БНБ направили проверка. Фактите са недвусмислени – към датата на избирането му за подуправител на централната банка, което е станало на 26 юли 2023 г., Андрей Гюров е бил член на Управителния съвет на едно сдружение с нестопанска цела  и член на Управителния съвет на друго сдружение.

До 23.11.2023 г. Гюров е бил съдружник и е притежавал дялове на стойност 100 лева от вписания общ капитал в размер на 5000 лева на дружество с ограничена отговорност, като е прехвърлил същите с нотариално заверен договор на 8.11.2023 г.

В качеството си на подуправител на БНБ Андрей Гюров е подал пред Комисията на противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество встъпителна декларация за имущество и интереси. Гюров е декларирал притежаването на 2% дялово участие от капитала на дружество, като е посочил стойност на дяловото му участие в размер на 117 000 лева. Не е декларирал обаче участието си в органи на управление или контрол на юридически лица с нестопанска цел, както към датата на встъпването му в длъжност, така и 12 месеца преди това.

Според закона управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността й. Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси. От текста следва, че всякаква неплатена дейност може да бъде осъществявана само с единодушното решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси.

В случая няма значение дали Андрей Гюров е извършвал дейност като член на управителен орган на двете сдружения с нестопанска цел възмездно или безвъзмездно, доколкото по отношение на първата хипотеза – възмездното участие – има изрична забрана, а по отношение на втората – извършването на неплатена дейност – е налице изричното условие дейността да се извършва „с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси“.

От събраните по преписката доказателства се установява, че Андрей Гюров не е уведомил УС на БНБ за участието си като член на ръководен орган на юридически лица с нестопанска цел, съответно не е отправял до УС на БНБ искане за произнасяне, поради което няма взето решение от Управителния съвет на това основание. Като не е изпълнил това свое задължение, Гюров се е поставил в условия на несъвместимост.      Фактът, че на по-късен етап – четири месеца след встъпването му в длъжност и предвид извършена в БНБ вътрешна проверка, Гюров е уведомил с докладна записка от 21.11.2023 г. членовете на УС относно участието си в управителен съвет на юридически лица с нестопанска цел, като е посочил и че след датата на избора му за подуправител не е осъществявал дейност в тях. в които е бил вписан като член на ръководен орган и не е имал намерение да осъществява такава дейност, не променя обстоятелството, че Управителният съвет не е уведомен своевременно