КПКОНПИ дава на прокуратурата кметицата на „Красно село“ от ДБ

0
91
Росина Станиславова Снимка: архив

Има данни за извършени корупционни престъпления, твърдят от комисията

КПКОНПИ реши да изпрати на прокуратурата всички материали от проверката в столичната община „Красно село“ поради данни за извършени корупционни престъпления.

На 2 декември 2021 г. служителите на дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват проверка на място по сигнали на граждани и по медийни публикации. Изискани са документи, снети са обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности.

След анализ на документите и получената информация са установени данни за извършени закононарушения при изпълнението на строително-ремонтни дейности и доставка на материални активи с възложител Столична община – район „Красно село“.

Установени са и незаконосъобразни действия на общинската администрация, изразяващи се в умишлено забавяне на издаване на административни актове, злоупотреби при отдаване под наем на общинско имущество и разходване на публични средства, извършване на фиктивни назначения на служители по оперативни програми и проекти с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица.

Кметицата на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси – за това, че е назначила себе си за ръководител на проект, както и за това, че е сключила трудов договор с дъщеря си, докато е била ръководител на проект, финансиран с европейски средства. Към настоящия момент Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и предстои произнасяне на съда.