Прокуратурата нареди проверка на всички вили на Витоша

0
15
Витоша Снимка: фейсбук

Сезирани са началникът на ДНСК и кметът на София

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и кмета на София да извършат спешна проверка на място и по документи на т. нар. Вилна зона Витоша. Това съобщиха от преслужбата на прокуратурата.

ВАП е образувала преписка по публикации в медиите, в които се споменава, че в част от така наречените частни резиденции и други имоти, намиращи се в природен парк „Витоша“ от страната на хижа „Алеко“, сменили първоначалната си собственост след приватизиране, има вероятност да са извършвани съществени преустройства. За другата част от имотите информацията е на противоположния полюс – че са в изключително занемарено от техническа гледна точка състояние и в такъв вид увреждат природата и създават потенциална опасност за живота и здравето на минаващите покрай тях туристи. Описаните по-горе обстоятелства обосновават намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност.

Проверката следва да установи спазват ли се всички нормативни изисквания на ЗУТ и подзаконовите нормативни актове по прилагането му и другите нормативни актове по устройство на територията.

Трябва да бъде проверен поотделно и комплексно строителният процес по евентуално извършвани преустройства, да се проведат огледи на място като се отразят и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, да се проследи целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове.

Кметът на Столичнат община следва да организира и проведе незабавна проверка на място и по документи по реда на основание чл. 195 и следващите от ЗУТ обекти, споменати в публикацията, които са в изключително занемарено от техническа гледна точка състояние и в такъв вид увреждат природата и създават потенциална опасност за живота и здравето на минаващите покрай тях туристи.

В доклада от проверката следва да отразят всички данни – дали са допуснати нарушения, констатации и реализирана ли е административна и административнонаказателна отговорност. В случай че при проверките се констатират данни за престъпления от общ характер да се предприемат действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай се уведоми и ВАП.

Докладът от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок.