Андрей Новаков: Ако имаше адекватна реакция от правителството със заседналия кораб, техниката щеше да е дошла до 24 часа

0
236
Андрей Новаков

Плаши ме липсата на зелените, които по други въпроси са много активни, казва евродепутатът

„Не е необходимо да притежаваш техника, която да се справя с подобни ситуации, които се случват веднъж на 5 или 10 години. Европейската агенция за морска безопасност съществува заради това, тя третира дори нефтени разливи и не знам някой да я е търсил. Ако имахме разпознаваемост на това правителство в Турция и адекватна реакция, техника щеше да е дошла в рамките на 24 часа, както щеше да се случи преди година“. Това каза пред bTV евродепутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков.

Той отправи критика към Румен Радев заради липсата на реакция от негова страна.

„Без да съм водолаз или капитан на кораб, знам, че твоята работа е да създадеш организация и среда, в която експерти да вземат решения.

Първата новина по темата е от 20 септември. Тази за създаването на кризисен щаб – на 28-и. Ако за 8 дни не си съставил щаб заради бившите управляващи или лошото време, има въпроси, на които трябва да отговориш“, каза той.

Новаков не смята, че уволнението на директора на Морска администрация в разгара на криза, която трябва да управлява, би помогнало.

Той заяви, че плавателният се е отклонил от курса.

„Плаши ме липсата на зелените, които по други въпроси са много активни“, каза той по повод на излятото количество товар в морето.

Евродепутатът видя и определен „почерк на поведение“ в действията на служебните управляващи.

„Ресорният вицепремиер обеща, че ще внесем Плана за възстановяване и устойчивост до 30 юли, а до 30 септември все още не е внесен. Заедно с Хърватия влязохме в чакалнята на еврозоната – Хърватия подписа меморандум с ЕК и вече може да сече евромонети. Протака се, не се спазват срокове“, разкри Новаков.