Андрей Новаков: Краен и срамен провал за правителството с плана за възстановяване

0
164
Андрей Новаков

В момента България финансира ЕС, подчерта евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ

Не мога да повярвам, че доживяхме да видим, че България финансира Европейския съюз, тъй като в момента не получаваме никакви средства от съюза, а нашите вноски към него вървят. Това означава, че България в момента внася много повече в ЕС, отколкото получава. Четвърто поредно отхвърляне означава краен и срамен провал в подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост, коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Той допълни, че се надява правителството ни да потърси помощ.

„Искрено се надявам правителството да потърси помощ. Не е срамно, ако не знае, да пита. И тук, в ЕП, има хора, които дълго работихме по правилата за плановете за възстановяване и устойчивост и оперативните програми, защото оттук насетне всеки ден расте шансът да изгубим пари“, заяви Новаков.

Евродепутатът коментира и искането на ЕК 70% от средствата да бъдат договорени до края на годината. „Аз не мисля, че това е възможно, тъй като другите държави са получили общо около 80 милиарда. Те ги договарят от миналия октомври или дори по-рано. За съжаление България закъснява много и не мисля, че ще може да постигне така договорените цели да договори 70% за шест месеца, при положение че една година не могат да го одобрят“, обясни Андрей Новаков.

Той коментира и какво ще се случи, ако страната ни не успее да договори близо 13-те милиарда по Плана.

„За съжаление парите трябва да се използват до 2026 година и всичко, което не е използвано към този момент, ще се върне към европейския бюджет и нашите общини и фирми ще бъдат лишени от подобно финансиране“, обясни той.