Андрей Янкулов сам се отказал от министерския пост – кабинетът станал политически

0
196
Андрей Янкулов

Счетох, че не съм подходящ за този пост, защото мислех, че ще съм в качеството на експерт, казва той

Андрей Янкулов сам се е отказал да бъде министър на вътрешните работи в правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с втория мандат.

Явно е, че прекалено сложна и комплицирана формула се очертава за това правителство с изявени политически фигури, за които не беше ясно, че ще присъстват. Счетох, че не съм подходящ за този пост, защото мислех, че ще съм в качеството на експерт, докато сега то придобива политически облик, каза Янкулов в ефира на Би Ти Ви.

Първоначално той бе предложен за вътрешен министър. „Прекалено политически формат“ придобил евентуалния общ кабинет.

Убийството на Къро нямало как да не се разглежда като започващи „мафиотски войни“, коментира той, но изрази надежда, че няма да се окаже прав. Вчера обаче същото предрече и главният прокурор Иван Гешев.

„Не вярвам да се завърнем до нивата на престъпност на 90-те“, каза той и допълни, че явно в момента има разместване на пластовете.

Според юриста е притеснително това, че някои партии кампанийно са заговорили за освобождаване на Гешев от поста главен прокурор и правосъдна реформа.

Проблемът с контрол в прокуратурата е не толкова формален, колкото до неформалното влияние, обясни той. Противопоставянето на Сарафов не било вътрешна опозиция, а вражда на кланове, които по-скоро били извън прокуратурата.

Той обясни, че досега прокурорската колегия във ВСС никога не се противопоставяла на Гешев, затова трябва да се преформатира тя. Не бил обаче привърженик на идеята да няма главен прокурор.