Ангел Найденов: Можем да дадем военна помощ на Украйна

0
45
Ангел Найденов

Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата, призова бившият военен министър от БСП

„Въоръжаването на Украйна от страна на Запада е особено важно и поставя остро въпроса пред България. Защо повече от 30 държави оказаха военна помощ и нямаха притеснения, че стават част от войната? Защо единствено и само България има притеснение, че ще стане част от войната?“ Това заяви бившият военен министър от БСП Ангел Найденов пред БНТ.

По думите му, когато се разсъждава за оказването на военнотехническа помощ на Украйна, трябва да се попита какви са мотивите против оказването на такава помощ. Бившият военен министър не би подкрепил предоставянето на тежки въоръжени системи, платформи и изтребители на Украйна, но не вижда каквато и да е причина защо да не предоставим средства, които могат да послужат за отбрана и защита на украинското население.

Надейнов обяви и че подкрепя закупуването на още 8 изтребители F-16. Според него страната ни може да постигне разумен срок за тяхното изплащане. Според бившия военен министър руският посланик у нас Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата.

Той смята, че е малко вероятно да се постигне съгласие и примирие, при положение че продължават бойните действия.

„Основните въпроси, които остават нерешени са: статутът на Донбас и няма готов списък с държави гаранти, които да са готови да гарантират сигурността на украинската страна“, отбеляза бившият министър на отбраната.

Според него настъпва втората фаза на войната и това как ще протекат военните действия ще предопредели усилията за мир.

Найденов смята и че Русия не е постигнала основните си стратегически цели.

Първата цел пред руския президент Владимир Путин е Донбас, а втората е овладяване на Запорожието. Следващата голяма цел пред Русия е пълното овладяване на Азовското и Черноморското крайбрежие на Украйна, каза още той.