Ангел Найденов: Янев забрави, че не е премиер и действащ офицер

0
178
Ангел Найденов

Според него геополитическата ситуация за БСП е оживял кошмар

„Ставаме свидетели на кошмар, това е ужасът на войната. Не искам да вярвам, че цивилни обекти може да бъдат цел на каквото и да е оръжие. Военно престъпление е масираният обстрел на райони, населени с цивилни граждани“. Това заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов пред NOVA.

Според него освобождаването на военния министър е риск, но по-голям е рискът от разминаванията в позициите.

„Министър Янев забрави, че не е министър-председател и не е действащ офицер. Тази ситуация за БСП е оживял кошмар – да се взема решение в положение на противопоставяне на Русия и НАТО, докато са в управлението“, отбеляза той. И уточни, че привеждането в бойна готовност, наредено от Путин, значи да са по-подготвени при евентуална опасност за Русия. „Това е своеобразна заплаха и средство за натиск. Това е грешка на руския президент. Съществена грешка е пренебрежителното отношение към Украйна“, счита Найденов.

Велизар Шаламанов от своя страна смята, че искането на оставката на Янев е овладяване на риска. „Проф. Тагарев ще може да рестартира промяната, записана в коалиционното споразумение. Вървим към консолидиране на обществото около избора от 1997 г.“, посочи той. И допълни, че България е морално задължена да помогне с боеприпаси на Украйна. „Това е единственият начин да спре по-бързо тази война. Русия няма да спечели тази война, но с всеки ден тя става все по-жестока“, коментира Шаламанов.