Анкета на НСИ сред предприемачите: Бизнес климатът в България рязко се влошава през август

0
37
Снимка: архив

Единствено в строителството показателят запазва равнището си от юли

Бизнес климатът в България рязко се влошава през август след позитивните очаквания на мениджърите за развитието на бизнеса им през юни и юли, показва традиционното допитване до предприемачите у нас на НСИ. Основните им притеснения остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 59,8 и 30,6% от предприятията. Опасения в края на лятото създават и очаквани проблеми с поръчки и доставки, както и недостатъчното търсене.

През август общият показател на бизнес климата се срива с 3,4 пункта спрямо предходния месец. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Единствено в строителството показателят запазва равнището си от юли.

Според данните на статистиката бизнес климатът в промишлеността се понижава с 3,4 пункта. Оценките на промишлените предприемачи за състоянието на предприятията са резервирани. Очакванията им за следващите шест месеца показателите допълнително да се влошават.

Бизнес климатът в търговията на дребно през август спада с цели 9 пункта. Неблагоприятни са и прогнозите относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Най-сериозното затруднение за развитието на бизнеса продължава да е несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се отчита засилване на негативното им влияние.

През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 1 пункт, което се дължи на неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги са също по-резервирани.

През август известен оптимизъм е отчетен единствено при строителния бизнес. Бизнес климатът в строителството запазва равнището си от юли. По мнение на строителните предприемачи настоящата строителна активност се оценява като благоприятна, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца се подобряват.