Арестуваха с 5 хил. подкуп главен експерт във фонд „Земеделие“

0
374
Снимка: Pixabay

Преди това взел 10 бона от земеделския производител

Задържан е 36-годишен главен експерт в Държавен фонд „Земеделие“ непосредствено след получаване на подкуп от 5000 лева. Това е станало на 2 септември на бензиностанция в София при акция на пловдивската прокуратура и ГДБОП. Банкнотите са били белязани.

Към днешна дата прокуратурата му е повдигнала обвинение за търговия с влияние за това, че в периода от 27 февруари 2021 г. до 2 септември 2021 г. в Пловдив и в София двукратно е поискал и приел подкуп от 10 хил. лв. общо от собственик и управител на търговско дружество, регистрирано в с. Строево дар, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“ във връзка със службата им.

Разследването е започнало в края на юли тази година във връзка с подаден в ГДБОП-МВР сигнал от земеделски производител от област Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд „Земеделие“.

В хода на разследването е установено, че задържаният служител на ДФЗ е поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“ за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Извършени са множество процесуално-следствени действия – личен обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа, предстои да бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което той е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лв.