Арестуваха търговец на зелени сертификати в Пампорово

0
77
Снимка: архив

Задържаният издал два фалшиви документа, преди да бъде хванат с подкупа

Окръжната прокуратура в Смолян привлече като обвиняем 48-годишен мъж за това, че на 8 януари в медицинска лаборатория в курортен комплекс Пампорово неправомерно добавил данни за наличие на антитела срещу COVID-19 в информационната системата на Министерството на здравеопазването, като деянието е извършено срещу критична инфраструктура на страната.

Обвиняемият е бил задържан в Пампорово от полицейски служители при получаване на 300 лева подкуп от мъж, който искал да се сдобие със зелен сертификат за наличие на антитела срещу коронавирус. Установено е, че търговецът на зелени сертификати е работил в лабораторията на граждански договор.

Акцията на полицията се развива след подаден сигнал от журналист, съобщи Окръжният прокурар на Смолян Недко Симов, цитиран от БНР, който е и наблюдаващ по делото.

От думите му стана ясно, че това е бил трети, нереализиран опит за издаване на фалшив сертификат, но преди него мъжът е успял, пак срещу заплащане, да издаде други два, които са вкарани в системата.

Фалшификаторът не е лекар, съобщи още прокурорът, но отказа да разкрие повече подробности.

При започналото разследване са иззети компютърът за достъп в портала на МЗ и телефонът на задържания, камери за видеонаблюдение, разпитани са и свидетели.

Прокурор Симов уточни, че дейността на лабораторията ще бъде обстойно прегледана, за да се провери дали няма още зелени сертификати, издадени по този начин.

Предстои Окръжна прокуратура-Смолян да прецени необходимост за внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. По време на задържането му обвиняемият е вдигнал кръвно и решението ще зависи от неговото здравословно състояние.

Престъплението е квалифицирано като засягащо критична инфраструктура на държавата и за него се полага затвор от 5 до 8 години, както и глоба до 10 000 лева.