Арестуваната Марина Овсянникова е в неизвестност, без връзка с адвокатите си

0
55
Снимка: кадър

ЕС я поздрави за проявената смелост

Адвокатът на журналистката, която излезе в ефир в руската държавна телевизия с плакат „Не на войната” не е в ареста на Останкино, както беше съобщено по-рано.

Адвокатът ѝ Павел Чуков написа в туитъра си, че не може да се свърже с клиентката си, която е задържана повече от 12 часа.

Адвокат Анастасия Костанова каза пред Би Би Си, че се е опитала да разбере къде е Марина Овсянникова и кой извършва следствената проверка. Телефонът на журналистката според адвокатката е изключен.

Марина Овсянникова

„Аз и моите колеги цяла нощ я търсихме, но нито в полицейското управление в самия телевизионен център, нито в РПУ Останкино получихме потвърждение, че тя е там, каза Костанова.

Това означава, че я крият, опитват се да я лишат от правна помощ и явно се опитват да подготвят най-строгото съдебно преследване, смята тя.

Следственият комитет на Русия започна проверка срещу Марина Овсянникова, пише ТАСС. Той трябва да установи дали действията на Марина попадат под ударите на приетите наскоро законодателни промени, които предвиждат от парична глоба до затвор за разпространяване на лъжлива информация за използването на руските въоръжени сили.

В същото време ЕС я поздрави за проявената смелост.

„Аплодираме продължаващите прояви на смелост от безстрашните и миролюбиви руски граждани, които се осмеляват да се опълчат на войната в Украйна, въпреки съществуващите ограничения”. Това заяви говорител на Европейската служба за външна дейност на пресконференция в коментар на снощната поява на Марина Овсянникова. Той определи действията на Овсянникова като смела морална позиция. По неговите думи тя се е осмелила да отхвърли лъжите и пропагандата на Кремъл в жив ефир по руска държавна телевизия.