Асансьорът на Промяната: Апартаментът на Лорер с частен асансьор като на Цветанов

0
966
Лорер, Василев и имота на "Чаталджа"

Лорер е придобил имота след като той вече е ремонтиран от фирмата “СТВ Консълтинг”, а не както твърди, че е вложил огромни пари в ремонти

BIRD.BG

Прескъпият апартамент на Даниел Лорер в офис-сградата на ул “Чаталджа” 3 всъщност е мезонет с обща площ 234 кв.м. и частен асансьор към подземния паркинг. Конфигурацията е подобна на случая на Цветан Цветанов от Апартаментгейт. Лорер купува своя луксозен имот вече ремонтиран само за 768 евро на кв. м. За сравнение, Цветанов се сдобива със своя прочут апартамент три години преди министър Лорер за 625 евро на кв.м. И в двата случая има очевидно симулативни сделки.

Даниел Лорер твърди, че вложил огромни пари в ремонт, за да продаде мезонета година по-късно за 4000 евро на кв.м. Според източници на BIRD това не е вярно, а Лорер е придобил имота след като той вече е ремонтиран от фирмата “СТВ Консълтинг”. Проверка на BIRD показа, че луксозното жилище се води “офис” и в разрешителното за строеж, и в издадения в края на 2020 г. Акт 16. Отделно от това има данни, че Асен Василев също е ползвал имот на бившата си фирма “СТВ Консълтинг” в същата сграда, но не е декларирал този факт.

Както разкри BIRD цялата сграда на Чаталджа 3 е изкупена от бизнесдамата Светослава Арнаудова, известна като “Кралицата на винетките”. Тя е платила 1,86 милиона лв. за апартамента на Даниел Лорер и 3,1 милиона лв. за всички останали помещения в сградата, включително подземния гараж, фитнеса, офисите и поземления имот. Високата цена, замесването на политически лица и естеството на бизнеса на Арнаудова, който зависи от държавата, предизвикаха политически скандал в парламента. На дневен ред излезе и отдавна оповестения от BIRD факт, че Василев все още се води собственик на офшорна фирма, в нарушение на закона.

След два дни мълчание дойдоха и първите коментари от Василев и Лорер, но те предизвикаха нови въпроси. Василев изобщо не коментира офшорката си, но обширно разказва за отношенията си с „СТВ Консълтинг“ и как тази фирма купила и реконструирала сградата на ул. “Чаталджа” с ипотечен банков кредит.

Да се погрижа за туите в градината”

През май 2021 г. излизам от фирмата и с това приключва моето участие в „СТВ Консълтинг“ ЕООД, което е видно и от Търговския регистър.”, казва Асен Василев. Но той запазва финансови и икономически връзки с фирмата “СТВ Консълтинг” ЕООД дълго време след като я напуска формално като я продава за 99 лв. на своя сътрудник Марио Сотиров.

Към момента на видеото (22 април 2023 г.) офисите и градината с туите принадлежат на „СТВ Консълтинг“ ЕООД и по закон ползването на чужд недвижим имот трябва да се декларира. Асен Василев не е спазил това изискване в нито една от декларациите си като министър и депутат.

Това не е единственото нарушение на финансовия министър. По документи в Търговския регистър той все още се води собственик на офшорна фирма. И до момента той избягва всякакви обяснения по тази тема, въпреки, че едва ли е много трудно да се снабди с документ, че е прекратил всякакви отношения с офшорката в законосъобразния срок.

В своята позиция по скандала “Винеткагейт” Асен Василев се показва добре осведомен за строителната дейност на “СТВ Консълтинг” и нейното финансиране след като приключва своето участие във фирмата, но пък продължава да ѝ полива туите.

СТВ Консълтинг” придобива сградата на 19.06.2019 г. с ипотечен заем от Про Кредит Банк за 2,640,370.5 лв. Продавач е фирмата “Арко Ирис”, цената е 1,858,038.5 лв. и Асен Василев става солидарен длъжник заедно с фирмата. Както обяснява самия той, разликата от 800 000 лв. между цената на имота и изтегленият банков заем е за финансиране на преустройството и ремонта на сградата.

Солидарната ипотека на “СТВ Консълтинг” и Асен Василев е заличена няколко месеца след като той встъпва като служебен министър. Тоест, до момента на заличаването той не е прекратил съвсем отношенията си с фирмата. Ипотеката не е декларирана от Василев във встъпителната му декларация – срещу задължения е отбелязано “Нямам нищо за деклариране”.

Ситуацията се урегулира след като на 28.04.2021 г. “СТВ Консълтинг” сключва още един ипотечен заем с Юробанк за 2,937,657 лв. А на 13.07.2021 г. /Василев вече е служебен министър/ е заличена ипотеката към Про Кредит Банк. В документа от Имотния регистър не е отразен материалния интерес при заличаването, но е вписана таксата от 1,320.19 лв., от която може да се заключи, че на банката е изплатен остатъка от кредита на сума 1,320,190 лв. Това прави точно половината от заема, отпуснат две години по-рано.

Докато строи и изплаща ударно заема си, фирмата успява да натрупа дългове от обичайната си дейност, както се вижда от годишните финансови отчети. В момента “СТВ Консълтинг” е подала заявление за фалит, след като американски гражданин успя да ѝ запорира сметките.

Офис-апартамент с частен асансьор

Даниел Лорер пък се нанася в т.нар. “офис” на четвъртия етаж на ул. “Чаталджа” 3 в края на 2021 г., след като вече е министър. Сделката, с която придобива луксозното жилище е сключена с бившата фирма на Василев на 6 април 2022 г. за твърде скромните 351 950 лв. или по 768 евро на кв.м.

За сравнение, Цветан Цветанов придобива своя асансьорен мезонет в луксозната сграда на Артекс чрез замени и доплащане за около 627 евро, но това става три години преди Лорер.

Цената, на която бившата фирма на Асен Василев продава този имот на министър Даниел Лорер определено е по-ниска от пазарната.

Имотът на Лорер, за който той твърди, че е хвърлил много пари за ремонт.

Това означава, че е налице симулативна сделка с политическо лице във вреда на фирмата!

От друга страна препродажбата на апартамента за 4059 евро на кв.м. само година по-късно е на завишена цена. Това се потвърждава не от кой да е, а от Асен Василев, който твърди, че “СТВ Консълтинг” е продала останалите офиси на “Кралицата на винетките” на “пазарна цена” от 2411 евро на кв.м.

Съществено за скандала, станал известен като “Винеткагейт”, е разминаването между твърденията на Лорер, че той е вложил едва ли не стотици хиляди за ремонт на апартамента-офис след като го е придобил.

Два независими източника на BIRD твърдят, че жилището си е било вече ремонтирано когато Лорер го придобива.

Дали е имало такъв ремонт не е трудно да се установи ако по случая започне разследване.

Впрочем, Даниел Лорер също не е декларирал, че е ползвал чужд имот за период от няколко месеца – от края на 2021 г. до покупката на четвъртия и мансардния етажи през април 2022 г.

Вероятно заради тези “пропуски”, КПКОНПИ е установила, че Василев и Лорер имат несъответствия в декларациите си за периода 01.01 – 31.12.2021. Този факт обаче стана известен чак през 2023 г., когато комисията без много шум публикува списъка с нарушителите.