Асен Василев иска актуализация на бюджета за 2022-а, преди да го е внесъл. Правителството ще тегли нови 7.3 млрд. лева дълг

0
1126
Асен Василев Снимка: Трибюн

Ръст на БВП от 4.8%, 5% безработица и дефицит от 4.1% са заложени в проектобюджета

Ръст на БВП от 4,8%, 5% безработица и дефицит от 4,1% са заложени в проекта за Бюджет 2022, който вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев представи днес.

„С този бюджет целим да инвестираме в проекти с конкретна възвръщаемост, в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура“, каза още Василев.

Той уточни, че се запазват съществуващите данъчни ставки.

„Заложена е и актуализация на бюджета в средата на годината“, допълни той, като по думите му това се налагало заради краткото време, което е имал за изготвяне на проекта. Той се оправда, че не е имал възможност да остойности всички политики, предвидени от управляващите.

От днес започват съгласувателните процедури на план-сметката. Проектът вече е изпратен до социалните партньори. От финансовото министерство очакват да са готови с внасянето на проектобюджет 2022 в парламента на 31 януари.

Василев е предвидил изтегли 7,3 млрд. лв. дълг – 3 млрд. лв. за рефинансиране на стари дългове и 4,3 млрд. лв. нов дълг, който да покрие инфлацията