Асен Василев: Не подценявам вота на недоверие, но имаме много дълъг път пред нас

0
22
Асен Василев Снимка: архив

Правителството трябва да остане на власт, защото дава ясна перспектива в каква посока се движи България, заяви финансовият министър

Не бих подценявал вота на недоверие, но има още много дълъг път пред нас – така министърът на финансите Асен Василев обобщи темата за провеждащите се дебати за вота на недоверие срещу кабинета в Народното събрание.

На въпрос защо правителството трябва да остане на власт, Василев заяви, че дават ясна перспектива в каква посока се движи България.

„Започнахме да вършим изключително трудни реформи, които бяха отлагани 20-30 години. Тези 66 мерки, които бяха заложени за второто плащане, които бяха изпълнени, всъщност придвижиха цели сектори на икономиката напред, те допреди това бяха замитани под килима. Започна и съдебната реформа, това ще е дълга битка. Другите крачки са направени. Имаме още много дълъг път пред нас. Не на последно място, защото зададохме ясна посока на България към Европа – и с влизането в Еврозоната, и с влизането в Шенген, и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, по-известна като Клубът на богатите, където очакваме през 2025 г. да станем членове“, допълни финансовият министър.

По думите му бизнесът у нас започва все повече да инвестира, спестяванията на българските граждани през последната година са се качили със 7 млрд. лв.

„България е една от малкото държави в ЕС, където ръстът на доходите изпревари ръста на инфлацията“, каза още Асен Василев и допълни: „Пари в бюджета има достатъчно. Имаме над 10 млрд. в сметката на правителството. „