Атлантическият съвет: Призоваваме евроатлантическото мнозинство да започне решителна политическа контраофанзива за възстановяване на узурпираната от Румен Радев парламентарна република

0
95
Снимка: фейсбук

Сто дни колебание стигат!

Атлантическият съвет на България излезе с декларация срещу Румен Радев и призова евроатлантическото мнозинство в парламента и правителството да започнат решителна контраофанзива срещу президента, за да възстановят узурпираната от него парламентарна република. Ето какво се казва в декларацията:

Сто дни колебание стигат!

Днес навлизаме в септември – четвъртият месец от управлението на евроатлантическото мнозинство, когато това правителството ще навърши сто дни.

Още от първия ден посрещнахме този кабинет с основателно високи очаквания за решителни действия против кремълската хибридна агресия срещу България и особено за възстановяване на парламентарната република, узурпирана от едноличния режим и служебните правителства на Румен Радев.

Очаквахме смели и решителни действия, а не колебливост и недостатъчна решителност. Защото заедно с колебанието през прозореца влиза и колаборационизмът. Радев няма да се откаже от едноличната власт, която започна през юни да му се изплъзва от ръцете. От това изключително засегнат е и интересът на Москва, която иска България да остане разграден двор и руска път към Балканите, а не нормална европейска правова държава.

Кабинетът достатъчно се колеба и беше предостатъчно толерантен спрямо Румен Радев и неговите опити за реставрация на авторитарния модел по руски образец чрез узурпация на властта. От Рожен до Шипка това проруско лице не престана да се държи като политически партизанин и лидер на политическа формация, а не като президент, олицетворяващ единството на нацията.

Радев очевидно е решил да свали това трудно създадено и изпълнено с вътрешни различия евроатлантическо управление, за да прокара път за свой политически проект и за отклоняване на България от нейния нормален европейски път. очакваме той да атакува и неговата „кохорта“ да вземе властта на абордаж. Очакваме остри политически провокации още от началото на новия месец. Кремъл много активно ще се включи чрез остри хибридни акции чрез своите проксита против българския цивилизационен избор. Не си правете никакви илюзии! Путин губи войната в Украйна, но неговата хибридна война против България продължава. Във военно отношение Кремъл може и да губи, но руските усилия да изградят политически плацдарм в ЕС и НАТО продължават. България е на първа линия на руската хибридна атака против Европа и НАТО.

Призоваваме евроатлантическото мнозинство в Народното събрание и правителството още от днес да започнат решителна политическа контраофанзива за пълното възстановяване на узурпираната от Румен Радев парламентарна република. Необходими са конституционни и законодателни промени, които да ограничат президентските правомощия и които да заздравят парламентарната република. Именно тя е и в буквата, в духа на Конституцията. С Румен Радев е безпредметно и опасно да се преговаря. Спрямо него единственото ефективно противодействие е решителното действие за връщане на парламентарната република и за скъсване с руските зависимости. Противното би било опасна наивност и непростима заблуда.

Призоваваме народните представители от управляващото мнозинство да внесат допълнителни предложения за конституционни промени, съгласно които президентът повече да не бъде върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили и да няма думата при назначението на посланици и генерали.

Септември трябва да бъде и месецът, в който да започне решителното действие и против руските зависимости във всяка една сфера. Настояваме М.О.Ч.А. да бъде демонтиран още преди 9 септември – най-черната дата в съвременната българска история! Нужна е смелост и политическа воля!

Дами и господа управляващи, демонтирайте този идол на позорната съветска окупация още сега!

Нека това бъде и началото на промислени и безкомпромисни политически реформи за връщане на България по определения евроатлантически път на стабилност и просперитет.